Saturday, 6 December 2008

Bila mehnah menyapa...

Situasi biasa bila aku sakit:

1. Agak berkebolehan meng'diagnose' penyakit sendiri, xtau betul ke tidak..Prescribe ubat utk aku boleh jugak la, so basically aku mengexperimentkan bdn aku sendiri..

2. Even demam biasa pon, aku dah xsedap hati..nota kaki: Demam biasanya dikaitkan dgn panas bdn, dn selalu kebah bila amik panadol..Tapi, bg aku, demam ni salah satu sign utk sesuatu jangkitan(ni yg 1st priority)...so aku layan amik antibiotic skali :D

3. Biasanya, aku akan mendapat local infection(jangkitan kuman) di tempat naiknya jerawat aku..pergh, mmg seksa!Ikot theory, ni dikaitkan dgn resdung aku. Mmg akan demam la lepas tu

4. Aku akan minum air dgn sebanyak-banyaknya..keep my body hydrated because it will increase ur blood volume, kidney will filter more, and u will urinate more and toxic product will decrease too thru urine :)

5. Aku akan dgr nasyid time aku sakit(selalunya mmg aku dgr pon :p)..aku yakin ni adalah kifarah Allah utk aku dan cuba menginsafi diri yg aku hambaNya yg lemah..aku milikNya.

6. Habiskan banyak masa di atas katil :)..paling aku suka..

7. Utk makanan, aku akan msk simple2 shj..main baling-baling shj seperti sup..ni pon kalau aku rajin..:D

8. Aku ni jenis xsuka makan panadol..so aku akan cuba heal traditionally..seperti pakai tebal2, bg panas, lpas tu tdo..bg berpeluh..in sya Allah esok akan baik :D..tp ada yg ckp theory aku ni silap..stakat ni Alhamdulillah, menjadi :D

9. Bila mkn ubat, aku baca doa "Allahuma anta syafi, la syafi illa anta.."..doa yg mak aku ajar..




10. Di samping itu, aku xlupa nak guna kan kemudahan yg sedia ada contohnya check-up free dgn lecturer aku dan diagnosisnya skali..keh keh keh..tak pon kalau lecturer tu baik, diberinya ubat sekali :D


Nota: Ubat dan reaksi kepada badan, membunuh kuman-kuman lalu menyembuhkan penyakit adalah salah satu SUNNATULLAH.Ia adalah reaction-reaction yg segalanya diatur oleh Allah. Maka apabila Allah membenarkan, maka ia akan terjadi...nasihat: jgn percaya yg ubat menyembuhkan, kita hanya berusaha melalui doktor dan ubat-ubat yg diberikan tetapi Allah lah jua sebaik-baik penyembuh yg mebenarkan melalui Sunnatullah-Nya..dengan kuasa dan izin-Nya

Peritoneal tapping


" Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dgn kesanggupannya" Al-Baqarah:286

3 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

Aizat, tak sihat ke? Patut la status pasal kesihatan.

-->no.5: Ceh =p

CriticalThinker said...

semoga cepat sehat. selamat ari raye aji. aku jarang saket, tapi kalu saket lame baru baik. memang best jadi doctor, boleh bajet2 nak makan ape kalu saket. aku boleh bajet2 nak modify mesin je kalu mesin tu saket. untung lagi kamu.

jatbee said...

sarah: a'a, xsihat sket..huhu..no.5 tu betul lah!..heheh

am: terima kasih..oo kalo kamu xsihat dtg jumpa sy ok!..lpas tu kalo subaru STi sy xsihat plak, sy bwk dia g jumpa kamo!..:D..selamat hari raya haji am!