Tuesday, 9 December 2008

05:40 a.m

Cetusan hati..



31.07.2008
05:30 a.m
Lokasi: Wad Kecemasan, Hospital Tuanku Fauziah, KangaQ, Perlis

Aku:
Dlm keadaan separa sedar, mengantok pon ada..pejam celik,pejam sekali lagi mujur celik jugak :D..Then,dpt arahan drpd Dr. Nik utk 'clerk' patient yg baru admitted..Typical Malaria case. Aku banyak sembang dgn pak cik tu aja. X banyak nak tanya sbb typical case, so mmg aku straight diagnose depan Dr. Nik yg patient tu ada Malaria..Ya la, demam selang seli dengan kebah :D..Dr. Nik sambung buat kerja dia, masih terus bersemangat. Kadang-kadang aku wonder apa yg menyebabkan dia xletih-letih..padahal dia kerja dari pagi tadi..banding aku ni yg dah ngantok2 dah..maklumlah dalam mood cuti plus aku start 'oncall' ni pon lepas balik drpd melepak ngn 'memba-memba' aku .. straight aku datang ke hospital kemudiannya..melihatkan Dr. Nik yg sedikit pon xmenunjukkan tanda-tanda mengantuk, aku pon cuba bertindak sedimikian juga..terus 'clerk' patient xhenti-henti datang mengunjungi hospital..

Berikut dialog2 seharian aku di wad..ni baru pendek, sbb malas aku nak tulis :D

"ya pak cik/mak cik/kakak/adik..sakit tang mana?"
"sakit tu lagu mana?"
"denyut-denyut ka? sakit teruih ka?sakit tajam-tajam ka?chua abaq mai tgk"
"ada muntah demam ka?xlalu makan?"
"sat na sy nak periksa sat"

Habih periksa, kena present case kat Dr. Nik..as usual kena lah perfect, kalau xperfect pon xpa, Dr. Nik ni akan ajar..tu yg best tagging ngn Dr. Nik

Dr. Nik:
Nama penuh beliau Dr. Nik Hisyam Amirul. Umurnya sebaya abg aku 27thn. Berkelulusan drpd Uni. of Newcastle, UK. Mcm biasa, berada di dlm bilik pegawai perubatan sambil periksa patient dgn penuh energetic dan bersungguh-sungguh. Aku mmg 'respek dan suspect' habis dgn beliau sbb dia ni merupakan one of the best doctor kat situ. Rajin mengajar dan x kedekut ilmu. Kelebihan: dinner pada pukol 2 pagi :D..Ayat-ayat kegemaran di kala bersama aku waktu nak 'clerk' patient adalah "your differential diagnosis, please"..pergh, time tu jenuh la aku memikirkan seribu satu penyakit yg berkaitan dgn simtom-simtom yg ditunjukkan oleh patient. Satu persatu disebutkan sampai dia puas hati..Pernah jugak aku tanya dgn Dr. Nik mmg betul-betul minat ke nak kerja di wad kecemasan ni. Ya lah, lebih kurang 3 MO (Medical officer)dan 1 specialist ja yg bertugas, HO mmg xada lah kat sini. So mmg hectic sgt la kerjanya. Dia jwb mmg dia minat pon dan dia suka kerja-kerja yg 'adrenaline rush'


05:40am
Lokasi: yg sama

Budak PLKN baru admitted. Clinical examination: Head laceration. Causes: kena belasah!! Agak teruk jugak la (bagi aku)..bagi Dr. Nik ini biasa saja, so diberinya MA utk manage budak ni. Aku pon ikut MA utk suture kulit kepala budak ni. Sambil-sambil MA tgh palpate kepala budak ni, sempat jugak aku temu bual patient. Sebab asbab pecah kepala budak ni adalah bergaduh. Haih, norma-norma dunia betul. Aku tanya lagi, dgn apa member dia bagi sampai jadi mcm ni. Dia ckp dgn besi katil yg ada bonjol pateri di hujungnya. WOW! sadis2. mmg aku rasa bukan setakat pukulan, malah tarikan padu mautnya skali menyebabkan kulit kepala budak ni lacerated. Tiba-tiba MA ckp rasa-rasanya ada fracture skull kat budak ni sebabnya berlekuk!!.Pulakkkk. Aku panggil Dr. Nik. Terus dihubungi surgical ward utk standby satu bed utk budak ni..

Enjoy the pic!




p/s: Pekerjaan seorang doktor yg sangat sibuk dan memenatkan. Harus ada kesediaan utk mewaqafkan kehidupannya utk pesakit-pesakit di luar sana.....
Kalau nak bergaduh, jgn guna besi mahupun benda-benda merbahaya..guna bantal sudeyh! :D

5 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

best gile hosp KangaQ. sy oncall sampai 11 malam je dah disuruh balik dah. tau apa Dr sy kata? hang pumpuan. sat2 je sudah la. aduhai. padahal rumah sy 10 minit je dr hosp tu.

aizat, cerita lg! cerita lg! t[ malaria cases kat msia mmg tipikal je kan. setakat yg sy jumpa pun mcm tu la.

*zharif suruh tanya kt awk apa ragging yg budak baru RMT kena buat.

jatbee said...

haaaa..banyak episode.dun worry..ada crita seram ada jugak :D..ngeh3, nnt2..penat jalan balik dri gynae xhilang lg..

ooo, hahah ragging kena masak masakan yg sedap utk RMT ahad ni..nama pon Rancangan Makanan Tambahan :P

Sarah Mohd Shukor said...

ha. kena masak ke? betul2 ke ni? kalau betul kena cakap directly la. kalau comment2 gini tak laku ragging tu. hahaha.

CriticalThinker said...

jatbee ui.. enjoi sangatsss la gambar tu.. adeh..

aimienadia said...

seyesly sgt kejam2 budak2 plkn nih.naseb baek kat my kem x de yg ganas2 mcm tuh~.fuh.fuh~.dunia ini sgt dashyatlah~