Tuesday, 4 December 2007

Sebelum terlena utk ke kelas esok :)

Nah.Tahniah buat aku yg x tidur lagi dan besok kelas pack tersangat-sangat lah hanya Allah yg tahu, sbb esok kelas infectious dan phylosophy. Dan yang best nya pasal dua-dua kelas nih sbb dua-dua amatlah jauh dan memerlukan kecekalan yg tinggi utk menapak ke kelas tersebut.tp tarak hal la kot, aku layan saja dan 'kapak' sepenuh hati aku..lillahi ta'ala semoga aku ke kelas dpt meningkatkan tahap iman aku se'level' walaupun xbanyak tapi itulah yg diharapkan.ameen~~

Aku nak bercerita sikit pasal kelas phylosophy aku yg rata-rata budak-budak group 5 nih dah biasa dgn aktiviti aku yg memag suka terlelap dan kuat menyampuk bila cikgu cakap (jangan tiru perangai ni). Tapi apa yg aku nak ckp kat sini, aku menyampuk, 'pom pang' dan whatever it was bukan lah sekadar aku bercakap kosong. aku bercakap berdasarkan pemikiran, idea dan pengalaman. Dan ternyata benda yg aku menyampuk tu betul dan tepat dengan perihal org-org zaman dolu-dolu (dahulu kala) yg mana mereka semua nih amat terkenal dgn kata-kata phylosophy mereka. Apa yg aku nak highlight kat sini adalah, begitu cetek dan terhadnya pemikiran manusia itu sampai kata-kata melalui pengalaman dan idea dah boleh buat phylosophy yg amat hebat. Dan benda yg positiv aku dapat suratkan dan tafsirkan adalah phylosophy yg hebat mampu mengubah sejarah sesuatu bangsa melalui kelakuan yg elok dan perkataan yg hebat. Namun x semudah yg di cakapkan..

Jangan terkejut bila mana kata-kata org phylosophy nih mampu mengangkat diri mereka sebagai pemimpin yg terkemuka utk sesebuah tamadun. Lihat saja contoh yang terdekat, Rasulullah SAW. Baginda x perlu kata-kata manis, bermadah-madah yang mana kata-kata tersebut belum tentu dapat direalisasikan. Cukuplah sekadar AKHLAK yg mulia, hebat, dan sempurna. Banyak-banyak aspek, kenapa aku pilih AKHLAK baginda sebagai satu X factor utk menjadikan baginda sebagai seorang pemimpin yg hebat? Bagi aku yg lemah nih, soal AKHLAK amatlah berat dipikul dan ringan bila dicakap..memang sesuatu yg ringan dipandang, namun berapa ramai org yg mampu maintain AKHLAknya? Seolah-olah di sini aku nak buat satu perumpamaan, ramai di antara kita yg nampak batu besar di dlm perjalanan dan mengelak sebaik yg boleh, tp mereka tak terfikir yg batu kecil-kecil lain yg di tengah jalan lah yg akan membuatkan mereka jatuh rebah ke bumi.

Barangkali kita selalu terdengar ayat-ayat mcm nih drpd sesetengah pihak "eleh, main snooker tu xelok, tp yg dia mengumpat, dok mengata kt org tu baik sgt kot?".mmg selalu aku terdengar, ternampak dan kena tanya dgn persoalan nih. mmg xboleh nak salahkan si penanya tersebut. Nak salahkan pada yg terkena pon aku pon x tahu, silap2 kalau aku meng'iya'kan soalan tu, dah berkompromi pulak dgn dosa pulak.Hm.so benda nih bagi aku senang saja. Semuanya berkaitan dgn AKHLAK kita. Kalau akhlak mahmudah menjadi pakaian dan perhiasan bagi semua orang, soalan tu tak berbangkit dan semua benda yg x diingini boleh kita elakkan

Sebab apa aku cakap pasal benda ni?sebab ianya reflek dan bidasan utk aku. Yang mana merasakan hari-hari aku lalui pada 2-3 minggu ini x menambahkan iman aku sendiri, even sedikit pon.

Aku memohon dgn sangat dan berdoa kepada Allah, semoga dgn penulisan yg x seberapa ni, bila aku bukak balik dan baca catatan ni, dpt menjadi pengingat dan amaran bagi aku yg semakin kerap kali mudah lupa.

6 comments:

Posto said...

huhu tidooo.. esok kelas smpi ptg bai.. kejut aku gak :D

maddie said...

you have a point.

i was chatting with a friend earlier and he said the same thing.
the typical response for any sort of advice is always along the lines of "sheesh, as if you're any better than i am" (and several variations thereof).

the truth is no one likes their mistakes pointed out to them, regardless from whom. even for myself, admitting ones own flaws takes guts. but really, don't we all have the responsibility? to try practice our religion the best way we know now, to offer and receive advice amongst ourselves and change for the better...

i hope my own actions and words are based on knowlegde, and that my faith becomes stronger from the daily tribulations of life. that i would be so lucky to have friends that are ready to offer critique as well as encouragement, because in matters of faith, we all need a little guidance.

silalah tidur. it's late mister. thanks for the post, and the chance to reflect.

jufithri said...

perghhh...caya laa ijat...mmg kapak laa hg nih...aku nih nak buat ayat2 nih tak brapa reti laa...anyway...keep it up bro.. ada talent tu...tak brapa menyerlah lagik jaa...takpa2... support banyak ok...selamat berfalfasah...salam...

jatbee said...

sekadar tanggungjawab yg terpikul, aku buat apa yg boleh.:)

rafeeq said...

jom sama-sama realisasikan AKHLAK sebagai muslim...

ade ustz kate..
".. nak betulkan AKHLAK org laen mmg payah, lg2 kalau AKHLAK kita buruk... tp kalau AKHLAK kita di baiki dan dibetulkan insya allah AKHLAK org laen pun akan turut berubah lps tgk perubahan kita..."

nice entry..
keep it up.. ur da'wah field..
support 500%..
may ALLAH bless u..

[jom men snuker... !!! rindu snuker pushkin]

cik com said...

baguslah kalau ada ingatan suci murni yang begitu. nak menjaga akhlak bukan perkara yang mudah. saya sendiri pun tak terjaga. walau kadang tak dpt nak laksanakannya, kita beringat, sekurang-kurangnya kita tak terus lalai kan. moga-moga Allah kurniakan hidayah taufik pada kita semua. =)