Friday, 7 November 2008

Valsalva retinopathy

Salam guys,

As today's entry, i would like to share with u guys a little information from my 'little' whole knowledges in a medical field. Its called Valsalva retinopathy.

Valsalva-is a name of Bologna doctor, retinopathy-is a bad condition also known as a disorder related to your retina (one part of the eye). So what is the big deal to do with all of these things doctor?..Well i guess a lots..

Ok la, the first i would like to tell u is the mechanism. Its so simple as the name it is (ye ke??..), ok, sebagai contoh kita mengangkat benda2 yg terlampau berat, apa yg terjadi sebenarnya kpd badan kita?Apabila mengangkat benda2 berat, dan menahan nafas serta merta tekanan dalam paru-paru kita akan meningkat, seterusnya memberi tekanan kpd jantung dan seterusnya akan menyebabkan darah yang dipam oleh jantung akan menjadi sedikit. Seterusnya apabila nafas dihembus, tekanan dalam paru-paru akan normal kembali dan darah daripada vena (venous return) akan menjadi banyak secara tiba-tiba (abruptly)masuk ke dlm jantung dan jantung akan mengepam darah dgn jumlah yg banyak ke organ-organ badan yg lain, menyebabkan tekanan darah akan meningkat..dan sekaligus menyebabkan tekanan salur darah meningkat dan boleh menyebabkan salur darah terutamanya salur darah retina pecah, dan retina anda mungkin akan tertanggal !.

Retina yg tertanggal (retinal detachment)


The moral value is, when we will do some weight-lifting activity, try not to stop your breathing,but then try to breath as u lift the weight.It will decrease your tekanan paru-paru so that all mechanism above will not happen.

That was the explanation that i have tried to explain in a konsep-mesra pesakit. But dont worry this condition only happen to the high risk people such as a labored pregnant women with high power of myopia (rabun jauh), coughing, weight lifting, vomiting, bungee jumping, aerobic exercise etc

Any questions please do not hesitate to ask the doctor in charge :)

4 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

Aizat, satu lg condition yg selalu org buat tp tak sedar yg dia sebenarnya naikkan tekanan darah dia secara tiba2 (abruptly) ialah bila bangun daripada mencangkung. maneuver position kan namanya. sebab tu kadang tu org yg berumur tak boleh mencangkung lama2 sebab bila dia berdiri je, venous return sgt tinggi dn utk org yg ada mitral or aortic valve problems, sudden lung edema boleh develop sbb venous congestion pun tinggi jgk. wahaa. ilmiah la plak tiba2. btw, sy ada indication for c-sec sbb high myopia. ngehehe.

jatbee said...

good example Dr. Sarah..well, xpe2 mmg berhajat nak jadikan blog ni one of the medium to share something that we all know with people outside there..heheh :D

CritiCalThinKer said...

huh naseb baek there s no high risk on pregnant man huhuhu.. selamat2..

Nadia Yuna said...

Doc,

buatlah entri cokolat & .....

hahaha

Ok. Saya beransur dulu sampil tersipu-sipu =p