Sunday, 16 November 2008

Aku dan dia part 1

Hari ini 16 November 2008, secara rasminya kamera DSLR 350D aku dijual. Salah satu gadget kegemaran dan kesayangan aku.

Ya, mmg aku sayang sgt-sgt kat camera ni, ya lah, 1st DSLR aku, dan pada masa yang sama itulah kali pertama aku kenal bahasa-bahasa camera ini..dari Aperture, DOF, Bokeyh, Shutter, ISO, dll. Dulu aku beli camera ni pon sbb sekadar utk menggantikan camera aku yg dikebas org tu, time tu di Rome. Aku ingat lg, waktu tu aku dan ajed tgh mkn di McD Republika (mkn Fillet-O Fish ja k :D), n then suddenly, datang seorang budak pengemis ke meja kami, mintak duit sambil menghulurkan satu helaian kertas yg bertulis apa benda ntah dlm bahasa Italy. So, aku time tu rasa mcm terpukau dan ajed pon sama. Masing-masing tertunduk. Lepas tu dlm 30 saat, budak tu blah dan kamera aku atas meja pon turut hilang. Demm!. Mmg aku kejar budak tu, biasalah org pro kan, sure lesap punya..so gambar2 aku time tu baru balik Colosseo dll pon 'hancus'..dah la besok nak ke Paris...maka, tanpa camera lah aku pergi..haih...xdak rezeki...

Azam bila beli DSLR ni, in sya Allah tak hilang :D, ya lah size gabak besar, aku rasa kalau buat-buat nak baling kat anjing pon, sure lari punyalah..tu tak baling lg, kalo baling masuk ICU kot..tapi time tu aku zero bab-bab DSLR ni, then abg aku, abg met pon dah start 'racun' aku dgn DSLR, ok, gerak terus p Sg. Wang..bajet2 nak usha-usha ja, try-try sket, tgk2 mcm menarik jugak gmbaq dia ni..siap salesman tu bg free tutorial kat aku time tu, tp mmg xpaham la kan time tu..aku tau tekan shutter ja..nak bokeyh ka, aperture ka .. yg tu sorry..nnt aku blajaq :D

..dan dia yg aku maksudkan.


So, aku pon beli. Mmg 'jakun' la kan, dpt DSLR, tp aku still xdpt effect dia lg, i mean apa yg best DSLR ni..so, aku pon rajin-rajin la photo-outing sorang-sorang, then edit sikit-sikit, then lepas tu masuk FILCKR..ni la jugak 1st aku register, lepas tu post gmbar aku..i still remember, idham(my senior) was the 1st one welcoming me in the flickr, he said "welcome to the club :)"..and then, member aku drpd ukraine Sed pon banyak tolong aku dlm Flickr ngn DSLR ni, thanx a lot to them, i owe all of u so much!..so lama kelamaan, aku dh get addicted dgn FLICKR, sambil diransang dgn photo2 cantik drpd member2 Flickr2 aku..so, aku makin berlumba-lumba cari 'angle' terbaik, editting yg kemas, dan terus ke FLICKR..

1st artwork aku.Typical.reflection.Still not bad eh for noob :P


2nd artwork. Potrait zuzue :D (Ain Zulaikha bt. Azmir)


Lepas tu, aku share 'feveret' aku ni dgn best fren aku-mubin. Dia pon angkat DSLR jugak selang beberapa bulan lepas aku. Best. Kami photo-outing sama-sama. Malam dan siang. Sambil-sambil upgrade level photography kami. Aku pon makin ketagih dgn kamera aku..lepas tu, aku beli 2nd hand Prime Lens f1.8. Lens ni aku suka. Sbbnya background blur utk object as known as 'bokeyh' (in japanese-dizziness) sgt lah lawa tahap 'cipan'..

Selanjutnya. Skill aku teruji utk pertama kali. Aku ditugaskan jadi 'bidan terjun' photographer, sebabnya official photographer xdtg pulak secara tiba-tiba. Aku mula-mula takut. Sebab, dah la majlis yg besaq, mmg tetamu yg official2, takkan lah aku yg 'noob' ni nak jadi photographer mlm tu kot..aiseyh..tetapi, aku beranikan diri jugak, dgn berbekalkan Prime Lens yg disebat 2nd hand td, aku pon start 'shoot'..Waaaaa, not bad. Sampai pengarah yg dtg dari KL utk majlis tu puji pic2 yg aku amik, siap suruh emailkan lg. Mcm biasalah, bila pengarah suka, Kak Zah pon happy. Thanx to Kak Zah dan Abg Lan atas kesudian memberi peluang utk aku menunjukkan 'skill-skill' yg terpendam. Tak lupa jugak buat senior-senior time tu Mat ju, Min, Melvin yg canang-canang nama aku utk jadi official photographer pada mlm tu. Thanx guys. Akhirnya aku di'reward' utk mlm tu sebanyak 4500 ruble! bersamaan rm 595. Bayangkan, dah la 'bidan terjun', equipment tak cukup, Speed light(Flash yg besaq atas DSLR tu) aku pon xdak, just prime Lens ngn 350D aku..Alhamdulillah..

Leisure Night. hasil drpd Noob. :D







Bersambung...

2 comments:

sarah said...

dan dah beberapa kali dah sy gi jumpa awk n waktu tu awk tgh study gambar2 hebat org lain di Flickr. awk kata, bilalah nak dpt jd mcm diorg. tp selang beberapa hari je lepas tu, awk hasilkan gambar2 asap n kepahlawanan melayu yg hebat2 tu. bila tgk gambar2 tu, sy teringat2 apa awk kata wkt sy jumpa awk. wkt tu sy tersentuh sebenarnya tgk awk gigih. n skrg DSLR awk tu dh dekat dh dgn sy. sy akan pastikan tuan dia jaga elok2. dia pun tgh semangat nak belajar psl fotografi. baru je pagi smlm dia pergi usha DSLR di universitet. tup2 mlm td dia dh beli dh. sy yg dh tido pun terjaga sbb terdengar dia sebut psl '350D' n 'dah beli'.

Aizat, tp apa yg buat awk nak jual plak tiba2? kalau rujuk ke Idham, dia jual kamera dia n tak lama lepas tu dia kawin. adakah sejarah akan berulang kembali? hehe.

jatbee said...

Sarah: Terima kasih dan tahniah kerana menjadi Observant yg hebat!! Terkejut actually, rupa-rupanya ada jugak org yg ikut kronologi camera ni :D

Kalau diikiut sejarah sifu saya tu (idham) rupa-rupanya ada niat terancang di sebalik jualan kemra beliau, tp sy xlah kot, sbbnya sy yakin yg sy dah capai satu tahap yg sy perlu menggunakan 'machine' yg bukan sekadar 'machine'..tapi 'lebih' lagi..jadi, mmg sy nak upgrade..

Syukur sgt-sgtlah yg DSLR tu dekat dgn awk, sbbnya bley awk tgk-tgk kan :D. Lg satu mmg mmg sy jaga sgt camera tu, dan mmg sy sanggup jual kt owner baru tu sbbnya sy yakin yg shes got a talent n she will keep and take care of my DSLR as i did :D..

So, nantikan part 2..